2011. október 24., hétfő

Első pitém

Pár hónapja láttam a Pincérlány - Édesen is csípős c. filmet és ebben a filmben az a bizonyos pincérlány sorra készítette egymás után a finomabbnál finomabb pitéket. Gondoltam én is készíthenék, nem tűnik olyan nehéznek. Aztán valahogy elfeledkeztem róla, egészen a múlt hétig, amikor megláttam az üzletben egy pitesütő tálat, amit egyből meg is vettem és még aznap elkészítettem életem első pitéjét :) Tényleg nagyon sok pitefajta van, én a tésztáját innen készítettem, a töltelék pedig szerintem a legegyszerűbb meggyes töltelék.



Meggyes pite



Hozzávalók: A tésztához:  340 g liszt, 200 g vaj, ízlés szerint porcukor, só, kevés víz.
                    Töltelékhez: 2 kisebb üveg magozott meggykompót, 2 tasak vaniliás pudingpor, 1 tasak   vaniliás cukor
                     A tetejére 1 tojás.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, amíg teljesen eltűnnek a lisztből a vajdarabkák, hozzáadjuk a sót, a porcukrot és tényleg csak egy nagyon kevés vízet, épp annyit, hogy összeálljon a tészta, majd  összegyúrjuk.Amíg készítjük a tölteléket, a tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk. A tölteléhez egy fazékba beleöntjuk a 2 üveg meggykompótot, a 2 tasak vaniliás pudingport és a vaniliás porcukrot, majd odatesszük főni. Figyeljünk oda, gyakran kavargassuk, mert hamar odaéghet. Mikor már kezd sűrüsödni, akkor folyamatosan kavargassuk, amíg jó sűrű, kocsonyás állaga lesz. Amíg hűl, kivesszük a hűtőből a tésztát és kb. háromnegyedéből vékony tésztát nyújtunk, amit belehelyezünk a kivajazott és lisztezett piteformába, szépen eligazítjuk, hogy mindenhová jusson, ahol pedig túl sok lóg le a szélén, ott levágjuk, az alját villával megszurkáljuk. Beleöntjuk a meggyes tölteléket, eloszlatjuk egyenlő arányban, majd a megmaradt tésztából vékony rácsokat sodrunk, amiket tetszés szerint rárakjuk a pitére (ha nem szertnénk rácsokat, akkor lehet csak simán kinyújtani és rátenni a tésztát), majd a széleiről visszahajtjuk a lelógó részeket. Végül egy ecset segítségével lekenjük a tészta tetjét egy felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb 30 percet sütjük. Mikor készen van, megszórjuk porcukorral. Jó étvágyat hozzá!:)


És legnagyobb meglepetésemre a hétvégén nagymamám megajándékozott egy igazi kerámia pitesütő tállal, ugyhogy a következő már abban fog készülni:)









1 megjegyzés: