2013. április 22., hétfő

Aszalt gyümölcsös pezsgőtorta

Ez a torta öcsém meglepetés szülinapi bulijára készült, aminek receptjét, már rég kinéztem Aleda konyhájából. Sosem ünnepli meg a születésnapját barátokkal, osztálytársakkal, z idén pedig végez, így itt volt az ideje, hogy szervezzek egyet én neki. Meghívtam titokban azokat a barátait, akikről tudtam, hogy közelebb állnak hozzá, elküldtem őt vásárolni és mire visszajött, a jól ismert "Ez a nap más, mint a többi..." kezdetű dallal fogadtuk. Sikerült a meglepetés, jól érezte mindenki magát úgy láttam. 
A tortához esetleg annyit fűznék hozzá, hogy szerintem ez egy eléggé édes fajta, aki kevésbbé szereti az édeset, az az egyik habcsók lap helyett készíthet még egy piskótalapot és akár fele krémet. Ettől függetlenül volt, aki dupla adagot kért :)



Aszalt gyümölcsös pezsgőtorta

Hozzávalók:

a piskótához: 3 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt,1 ek olaj, 2 ek pezsgő, csipetnyi sütőpor
a habcsók lapokhoz: 6 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 12 dkg vágott dió, 1 tk olaj
a krémhez: 6 tojássárgája, 12 dkg cukor, 2 dl pezsgő, 1 tasak vaníliás puding, 4 dl tej, 3 dl habtejszín, 10 g zselatin
az összeállításhoz: 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (barack, szilva, vörös áfonya, meggy), 3 dl pezsgő

Én az egészhez barack ízű pezsgőt használtam.

Elkészítés:

A krémet a legjobb, ha mér előző nap elkészítjük, így kellőképpen megdermed majd. Ehhez a tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, vízgőz fölött sűrűsödésig főzzük, majd hűlni hagyjuk és belekeverünk 1 dl pezsgőt. A pudingport a szokásos módon (csak cukor nélkül), 4 dl tejjel megfőzzük. Hűlni hagyjuk. A zselatint felöntjük 1 dl pezsgővel, duzzadni hagyjuk, felmelegítjük, majd ezt is hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük. Mikor minden hozzávaló teljesen kihűlt, a zselatinos pezsgőt belekeverjük a tojássárgás krémbe, majd azt összeforgatjuk a pudinggal. Végül hozzákeverjük a felvert habot. Nem kell megijedni, ha kissé híg, tegyük be egy éjszakára a hűttőbe.

Az aszalt gyümölcsöket vágjuk apróra és öntsük le őket anny pezsgővel, amennyi ellepi, hagyjuk állni benne.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A piskótához az egész tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a pezsgőt, majd beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. 20 perc alatt egy zsírozott, lisztezett 26 cm-es tortaformában készre sütjük.

A habcsók lapokhoz a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk kanalanként a cukrot, majd a vágott diót. Ebből két 26 cm átmérőjű lapot sütünk, egy olajjal megkent sütőpapíron, 150 fokos sütőben, egy-egy óra alatt, úgy, hogy a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk. 

Összeállítjuk a tortát:

Leszűrjük a pezsgőbe áztatott aszalt gyümölcsöket. A piskótára szórjuk azok felét. 



Megkenjük a krém felével. 



Rárakjuk óvatosan az egyik habcsók lapot, megkenjük a maradék krémmel, majd erre rászórjuk a maradék aszalt gyümölcsöt. 



Rátesszük a második habcsók lapot. 



Díszítéshez bevonhatjuk felvert tejszínhabbal, valamint olvasztott csokoládéból készített formákkal díszíthetjük.



Az ünnepelt tortavágás közben. :)






2 megjegyzés: