2012. március 1., csütörtök

Vendégváró szelet

Ismét egy finom sütemény nagymama konyhájából:






Vendégváró szelet

Hozzávalók:

A barna lapokhoz: 25 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg zsír, 1 dkg kakaó, 5 dkg cukor, kevés ammónia (szalakálé), 1 ek tej + liszt a nyújtáshoz, rumaroma. 

A piskótához: 1 csésze (2,5 dl-es) cukor, 5 ek víz, 4 tojás, 2 ek olaj, 1 csésze liszt, 1/2 tasak sütőpor.

A krémhez: 4 dl tej, 1 tasak vanília ízű pudingpor, 2 tojássárgája, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor. 

Tetejére: 10 dkg tejcsokoládé, 4 ek olaj.


Először elkészítjük a barna lapokat:

A hozzávalókat összedolgozzuk, lisztes nyújtódeszkán 2 lapot nyújtunk belőle, egyenként megsütjük őket, nagyon hamar kész lesz. Meglocsoljuk őket rumaromával.

Elkészítjük a sárga lapot, a piskótát:

1 csésze cukrot 5 ek vízzel sziruppá főzünk. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, úgy, hogy kb. háromnegyed időnél adagoljuk hozzá a cukorszirupot, folyamatosan verve a habot. Beletöltünk 2 ek olajat és a 4 tojássárgáját. Beleforgatjuk óvatosan a lisztet és a sütőport. Egy ugyanakkora tepsiben (akár ugyanabban), mint a barna lapokat készre sütjük.

Elkészítjük a krémet: 

A pudingport elkeverjük 4 ek tejjel és 2-3 ek cukorral, valamint 2 tojássárgájával. A tejet felforraljuk, beleöntjük a pudingporos keveréket, sűrű pudingot főzünk belőle. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd ezt hozzákavarjuk a langyosra hűlt pudinghoz.

Összeállítjuk a tésztát:

Egy barna lapot megkenünk a krém felével, ráhelyezzük a piskótát, amire rákenjük a maradék krémet, majd ismét egy barna lap. A tetejére gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, amihez olajat keverünk és ezzel bevonjuk a legfelső barna lapot.

Mivel elég magas lesz a sütemény, vékonyan szeleteljük.







3 megjegyzés:

  1. A piskóta készítésnek ezt a módját nem ismerem Ez mivel másabb, mint a hagyományos elkészítési mód? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég magasra megnő a piskóta, az íze finom. Én is nagymamámtól tudom. Szerintem hagyományos módon elkészített piskótával is finom, mamám azt mondta neki ehez a süteményhez ez az elkészítési módja vállott be a leginkább...

      Törlés
  2. De rég ettem vendégváró sütit! Egy időben nagyon süti volt, aztán elfelejtődött. Még én sem hallottam a piskótának eme készítési módját, de tényleg nagyon szép és magas lett, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés