2011. október 31., hétfő

Szülinapi tortám:)

Ez a szép és finom torta nem az én érdemem, Édesanyám készítette nekem, de annyira megtetszett úgy az íze, mint a különleges kinézete, hogy úgy gondoltam mindenképp megérdemel egy bejegyzést :-) Nagyon szépen köszönöm Neki ezúton is!


Túrókrémes sakktáblatorta

Hozzávalók (16 szelethez): Piskótához: 8 tojás, 8 ek víz, 16 ek cukor, 12 ek liszt, 4 ek kakaó, 1 mk sütőpor, a krémhez: 2 tasak lapzselatin (12 lap), 500 g tehéntúró, 2 ek tejföl, 1 dl tej, 200 g porcukor, 2 tasak vaniliás cukor, 1 citrom, 5 dl tejszín, a diszítéshez: kakaó

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből és a 8 ek vízből kemény habot verünk, majd kanalanként hozzáadva a cukrot tovább verjük, utána hozzáadjuk egyenként a sárgájákat, majd óvatosan belekeverjük a sütőport, a lisztet és a kakaót. Kivajazott tortaformába öntjük az így kapott masszát és tűpróbával ellenőrizve készre sütjük. Mikor kihűlt 3 lapot vágunk belőle. Az alsó lapot tálra helyezzük, a másik kettőt pedig egymáson hagyjuk. A 2 egymáson levő lapon kivülröl befelé haladva kb. 2 cm-ként éles késsel körbevágunk, úgy, hogy laponként kapjunk 4 egyforma széles karikát + a középen maradt kis korongot. A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe. A túrót habosra keverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk tejet, a porcukrot, a vaniliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét. A zselatint felolvasztjuk, simára eldolgozzuk 2 ek túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk, és jéghideg fürdőbe állítva hűtjük. Amikor a krém dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A kivülről befelé az első, a harmadik karikát és a középső tésztakorongot az eredeti helyére helyezzük az alsó egyben levő tortalap tetejére, és a köztuk levő "árkot" vastagon megtöltjük a krémmel. Ezután jön a következő réteg: vagyis a krémgyűrük tetejére helyezzük az oda illő második és negyedik karikát (ami megmaradt a második lapból), majd ismét a közöket kitöltjük a krémmel. Ugyanezt a műveletet megismételjük a megmaradt harmadik tortalappal is. A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét, majd legalább 12 órára a hűtőbe tesszük. Diszítéshez papírból kis csillagokat vágunk ki, ráfektetjük őket a torta tetejére, majd megszórjuk kakaóval és óvatosan levesszük a papírcsillagokat, így a helyük fehér marad.




4 megjegyzés:

  1. huha ezert en is megszuletnek, most azonal:))ugyes anyukad van;)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes megoldás!Olgis.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik ez a sakktábla mintás torta és biztos finom is volt!
    Kacérkodom én is egy ilyet elkészíteni.

    VálaszTörlés