Amikor megláttam ezt a receptet,
összecsordult a nyál a szájamban. „Ez csak jó lehet!” – gondoltam magamban,
biztos, hogy elkészítem, nem volt kétség. Kapóra, jött, hogy Detti, a NassolóNaplopó gasztróblog szerzője, Robi mesterrel a Táblácska alapítójával, épp
játékot hírdetett meg, blogjának 2 éves születésnapja alkalmából. Ez alkalomból
írom ezt a bejegyzést, de ha nincs játék, akkor is biztos elkészítem ezt a
finomságot. Detti blogjáról annyit, hogy nagyon szimpatikus, gazdag
receptekben, ötletekben, képekben, érdemes rákattintani, biztos, hogy mindenki
talál benne valami neki tetsző finomságot. Mindenféle témát megtaláltok
nála: recepteken kivül, személyes
dolgokat is belefűz mondanivalójába, mint a család is. Na és a neve is tetszik:
Nassoló Naplopó :), főképp, hogy én is szívesen
nassolok, amikor csak tehetem :)
És akkor jöjjön is az almarózsa,
ahogy én készítettem. Bizony be kell valljam, van benne kis hiba: mégpedig az,
hogy csak féladagot készítettem. Így a mennyiségeket is
az alapján írom le, így tisztességes, de legközelebb dupla adag lesz!
Almarózsa
Hozzávalók:
- 1 csomag levelestészta
- 3 nagy alma
- 5,5 ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- Kb. 1 liter víz
- 2 ek citromlé
Meggondolatlanul zöld almákat
vettem, így nem piros- , hanem sárga rózsák lettek, de nem baj, szeretem a
sárga rózsát is. :)
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, félbevágjuk
és a magházukat karalábévájó vagy kiskanál segítségével eltávolítjuk. A liter vízbe beleszórunk 3 ek
cukrot és belecsorgatunk 2 ek citromlevet . Feltesszük
a cukos, citromleves vizet forrni. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és beletesszük a vízbe 1-2 percre. Ezalatt lisztezett felületen
kinyújtjuk a levelestésztát s kb. 2 ujjnyi csíkokra vágjuk.
Kiszedjük az almaszeleteket a
vízből papírtörlőre, hogy lecsöpöghessen.
Összekeverjük a maradék cukrot a
fahéjjal és megszórjuk vele a tésztszacsíkokat, jó bőven, kissé belenyomkodva a
kezünkkel a tésztába a keveréket.
Az almaszeleteket szorosan egymás
mellé helyezve, rásorakoztatjuk a cukros-fahéjjas tésztacsíkokra.
Most jön az a rész, amit én a
legbonyolultabbnak képzeltem és amelyiktől a legjobban tartottam, hogy
elszúrom. Mostmár nem is értem miért... Szorosan feltekerjük az almás csíkokat.
Belerakosgatjuk egy sütőpapírral
bélelt tepsibe, óvatosan, nehogy szétessenek a rózsák. Először úgy láttam, hogy
fölösleges fogvájót használni, de bizony Dettinek igaza volt és erre én is
rájöttem, mikor egy-egy rózsa kezdett „kinyílni”, így gondolatban bocsánatot
kértem amiért nem hallgattam rá és megtűztem őket fogvájóval :)
220 fokra előmelegített sütőben
kb. 25 percig kell sütni, úgy hogy egy egész tepsi vizet teszünk a legalsó
rácsra.
Mikor készen van, megszórhatjuk
porcukorral, fahéjjal, kakaóval, kinek mivel tetszik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése