2014. január 4., szombat

Narancskrémes csokoládétorta

Ez a torta egy helyi zenekar, a barátaim zenekara, első lemezbemutató koncertjére készült. Nem akartam túlbonyolítani, csak egy egyszerű desszertet szerettem volna. Nem is lett bonyolult, ennek ellenére megvagyok elégedve vele. Még sok-sok saját számot és lemezt, hajrá Ego Sum



Narancskrémes csokoládétorta


Hozzávalók:

A tortalapokhoz:
  • 6 tojás
  • 6 ek víz
  • 12 ek cukor
  • 10 ek liszt
  • 2 ek kakaó
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kk reszelt narancshéj (legjobb a kandírozott)

A krémhez:
  • 1 tasak vanília ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 15 dkg margarin
  • 1 narancs

Bevonáshoz, díszítéshez:
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 kk kakaó

Elkészítés:

Először habbá verjük a tejszínt és hűtőszekrénybe tesszük.

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjékhez 6 ek vizet adunk és kemény habbá verjük. Folyamatos mixerelés közben hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéjjat és egyenként a tojássárgájákat. Ekkor kikapcsoljuk a robotgépet, és egy habverő segítségével óvatosan belekeverjük a kakaót, sütőport és lisztet. Zsírozott, lisztezett tortaformába kanalazzuk, majd 200 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül a torta, elkészítjük a krémet. A pudingport összekeverjük 3 ek cukorral és kevés tejjel, amit a 4 dl-ből vettünk ki. A maradék tejet főni tesszük. Mikor kezd főni, beleöntjük a tejjel, cukorral elkevert pudingport és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ekkor félretesszük hűlni. A narancs héját lereszeljük, húsát apróra kockázzuk.  Mikor kihűlt, belekeverjük a margarint, narancskockákat, narancshéjat. Felhasználásig hűtőben tartjuk.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. Zacskóba öntjük, aminek egyik sarkát nagyon kis helyen levágjuk és tetszés szerint mintákat rajzolunk vele. Lehet egyszerű papírra is, érdemes előtte megrajzolni a kívánt formákat. Kb 20 perce hűtőbe tesszük dermedni. A maradék olvasztott csokoládét belekeverjük a tejszínhabba, gyorsan kell keverni, különben hamar megdermed a csokoládé.

Összeállítjuk a tortát:

A kihűlt tortalapot kettévágjuk és az alsó részre kanalazzuk a narancsos-vaníliás krémet. Befedjük a felső tortalappal. A csokoládés tejszínhabbal teljesen bevonjuk, megszórjuk szűrőn keresztül kakaóporral és a csokoládémintákkal díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése