Ez a torta egy helyi zenekar, a barátaim zenekara, első lemezbemutató koncertjére készült. Nem akartam túlbonyolítani, csak egy egyszerű desszertet szerettem volna. Nem is lett bonyolult, ennek ellenére megvagyok elégedve vele. Még sok-sok saját számot és lemezt, hajrá Ego Sum!
Narancskrémes csokoládétorta
Hozzávalók:
A tortalapokhoz:
- 6 tojás
- 6 ek víz
- 12 ek cukor
- 10 ek liszt
- 2 ek kakaó
- 1 kk sütőpor
- 1 kk reszelt narancshéj (legjobb a kandírozott)
A krémhez:
- 1 tasak vanília ízű pudingpor
- 4 dl tej
- 15 dkg margarin
- 1 narancs
Bevonáshoz, díszítéshez:
- 2 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 kk kakaó
Elkészítés:
Először habbá verjük a tejszínt és hűtőszekrénybe tesszük.
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjékhez 6 ek vizet adunk és kemény habbá verjük. Folyamatos mixerelés közben hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéjjat és egyenként a tojássárgájákat. Ekkor kikapcsoljuk a robotgépet, és egy habverő segítségével óvatosan belekeverjük a kakaót, sütőport és lisztet. Zsírozott, lisztezett tortaformába kanalazzuk, majd 200 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül a torta, elkészítjük a krémet. A pudingport összekeverjük 3 ek cukorral és kevés tejjel, amit a 4 dl-ből vettünk ki. A maradék tejet főni tesszük. Mikor kezd főni, beleöntjük a tejjel, cukorral elkevert pudingport és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ekkor félretesszük hűlni. A narancs héját lereszeljük, húsát apróra kockázzuk. Mikor kihűlt, belekeverjük a margarint, narancskockákat, narancshéjat. Felhasználásig hűtőben tartjuk.
Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. Zacskóba öntjük, aminek egyik sarkát nagyon kis helyen levágjuk és tetszés szerint mintákat rajzolunk vele. Lehet egyszerű papírra is, érdemes előtte megrajzolni a kívánt formákat. Kb 20 perce hűtőbe tesszük dermedni. A maradék olvasztott csokoládét belekeverjük a tejszínhabba, gyorsan kell keverni, különben hamar megdermed a csokoládé.
Összeállítjuk a tortát:
A kihűlt tortalapot kettévágjuk és az alsó részre kanalazzuk a narancsos-vaníliás krémet. Befedjük a felső tortalappal. A csokoládés tejszínhabbal teljesen bevonjuk, megszórjuk szűrőn keresztül kakaóporral és a csokoládémintákkal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése