2012. január 16., hétfő

Első lasagne

Ez volt az első lasagne próbálkozásom és azt hiszem nem az utolsó. Édesanyám bevált receptjét készítettem el. Mindenkinek ajánlom :)


Lasagne

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 3 ek olaj, 2 ek paradicsompaszta, 2 dl víz, 1 kk só, bors, rozmaring, oregánó, bazsalikom, 9 nagy lap (téglalap alakú) lasagne tészta (vagy 18 kicsi). 8 dkg vaj, 3 ek liszt, 8 dl tej, só, bors, őrölt szerecsendió, 15 dkg reszelt sajt.

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, erre rátesszük a darált húst és addig nyomkodjuk szét, miközben pirul, amíg nem lesznek benne csomós darabok.  Hozzáadjuk a paradicsompasztát, felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, 2-3 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. 
Elkészítjük a besamel mártást: a vajat egy fazékban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, folyamatosan kevergetjük, de ne piruljon meg a liszt. A tejet hozzacsorgatjuk apránkémt, akár 3-4 adagban, ezt is folyamatosan kevergetjük, amíg sűrű lesz. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és hozzáadjuk a sajt felét. Egy olyan tepsit választunk, amibe 3 nagy lasagne lap belefér. Az alját vékonyan kivajazunk, megkenünk egy réteg besamel mártással, erre 3 lap lasagne tészta, újból besamel mártás, majd a darált húsos ragu. Ismét lasagne lapok, besamel, darált hús, majd mégegyszer ugyanez. A legfelső (harmadik) lasagne tészta rétegre végül besamel mártás kerül, jól födjük be mindenhol, ez fontos, mert így lesz jó puha a tészta és a végén szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. 180 fokos sütöben kb. 25 percig sütjük. Tálaláskor kockákra vágjuk, én magamnak megszórtam Provencei fűszerkeverékkel.
 

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Az általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked Beastie blogja jutott.
    őt itt találod: http://beastie-bistro.blogspot.com/

    Játék határideje Febr.20.

    Sok sikert.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi :) Én egy gombás változatot is nagyon szeretek de ez az eredeti az igazi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem én is kifogom próbálni többféle változatát. Szeretek kisérletezni, szeretem az új ízeket :)

      Törlés