2013. szeptember 9., hétfő

Karamelles, almás sajttorta

Már pár hónapja kinéztem ezt a tortát a Sarokkonyha blogon. Most itt volt az alkalom, a kedves párom születésnapja, hogy elkészítsem. Mivel nekem nagyobb volt a tortakarimám, mint 18 cm (azt hiszem 24-es), így a kekszalapból másfél adagot készítettem, a többinél meghagytam az eredeti mennyiséget. A karamellszósz volt túl sok nekem, még így is, de ezt a többiek is írták, akik elkészítették, szerintem fél adag is elégséges. Hosszú a recept leírása, de tényleg hamar elkészül! Figyelem: az egy éjszakás pihentetés miatt, már a tálalás előtti nap neki kell állni elkészíteni!



Karamelles, almás sajttorta

Hozzávalók:

A keksz alaphoz:
  • 37,5 dkg darált háztartási keksz
  • 18 dkg olvasztott vaj

A karamellszószhoz:
  • 40 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dl tejszín

A mascarpone krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 ek porcukor
  • 1 tojás
  • 1 ek citromlé
  • 1 kk vanília aroma (vagy 1 tasak vaníliás cukor)

Az almás réteghez:
  • 3 nagyobb darab zöld alma
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 kk őrölt fahéj

Egyébb:
  • 2,5 dlj tejszín (a tetejére)
  • 6 dkg durvára vágott dió

Elkészítés:

A kekszes alaphoz összedolgozzuk a darált kekszet az olvasztott vajjal. Nem kapunk egy homogén masszát, de beleöntjük egy kapcsos tortasütőbe és belenyomkodjuk, úgy hogy az oldalán egy kb. 3 cm-es peremet képezünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percet sütjük.

Ezalatt elkészítjük a karamellszószt, a párolt almát és a mascarpone krémet.

Egy vastag falú fazékban kis lángot odatesszük karamellizálódni a cukrot. Megkavargatjuk közben és mikor folyékonnyá válik, hozzáadjuk a felkockázott vajat, ekkor elkezd habzani, nem gond, megunja :) A vaj után hozzáadjuk a tejszínt és addig kavargatjuk, míg egyszínű szósszá válik, kicsit besűrűsödik, majd elzárjuk alatta a lángot.

Az almákat meghámozzuk, kivájjuk a magházakat és vékony szeletekre vágjuk. A vajon puhára pároljuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük.

A mascarpone krémhez összekeverjük a hozzávalókat, egyneművé kavarjuk. 

A megsült kekszalapot meglocsoljuk bőven karamellszósszal és megszórjuk a dióval. Erre ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk a párolt almát, majd szétkenjük rajta a mascarpone krémet. Visszatesszük a sütőbe 175 fokra 30 percre. Mikor kész van, hagyjuk kihűlni és egy éjszakára a hűtőben tároljuk. Másnapra kellően megszilárdul a kekszes alap. 

Másnap elkenjük rajta a felvert tejszínt, tetszés szerint diszítjük karamellkrémmel, vagy amivel szeretnénk még. Csak a legvégén kapcsoljuk le a tortakarimát! Ha nem megy egyszerűen, akkor vágjuk körbe a karima mentén késsel.

Tipp: a maradék karamellszószt ne öntsük el, felhasználhatjuk pohárdesszertekhez, pudinghoz, fagylalthoz, egyébb édességhez.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, igazi ünnepi torta. Örülök, hogy elkészítetted!

    VálaszTörlés