Ez a sósrúd is egy régi recept alapján készült, amely megjelent a Székely Kalendárium 2013-as kiadványában. Nagyon finom lett, biztos, hogy legközelebb is ez a recept alapján készítem.
Sósrúd
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 3 dl tejföl
- 1 tojás
- só
- 2 dkg élesztő tejben felfuttatva
- Tetejére: 1 tojás, szezámmag, köménymag
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, ha túl lágynak találjuk, nagyon ragad, akkor pótolhatjuk még a lisztet. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és derelyevágóval csíkokra vágjuk (1 cm x 15 cm). Tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk sóval, szezámmaggal, köménymaggal. Sütőpapírral bélelt tepsiben pirulásig sütjük.
Az eredeti recept:
Az eredeti recept:
Szuper jó recept Kata, mentem is magamnak gyorsan:-)
VálaszTörlésMeddig marad friss =(persze ha el nem fogy, már amennyire ismerem magunkat) Éva
VálaszTörlésHúha, az az igazság, hogy eddig kétszer készítettem és mindig kb 2 nap alatt elfogyott, úgyhogy annál tovább nincs tapasztalatom, de szerintem tovább is, 4 napig... gondolom :)
TörlésA vaj helyettesíthető zsírral vagy margarinnal? Az élesztőt cukros tejben futtatjuk, és kell pihentetni nyújtás előtt a tésztát?
VálaszTörlésBoldog Új Éves kívánok és további jó sütés-főzőcskézést.
Lehet helyettesíteni: ha margarinnal akkor ugyanannyival, ha pedig zsírral akkor 14 dkg-val. Én nem tettem cukrot a tejbe, de jó ha teszel. Nem kell pihentetni a tésztát. Köszönöm és neked is Boldog Új Évet!
Törlés