2012. december 26., szerda

Narancsos-almás kacsa

Ez a fogás kerül nálunk minden évben már egy ideje a karácsonyi asztalra. Minden évben újra és újra sikert arat és azért különleges, mert csak akkor készíti édesanya. Most sikerült lefényképeznem, így megosztom veletek is. Még szilveszterre sem késő elkészíteni :)


Narancsos-almás kacsa

Hozzávalók:
  • 1 pecsenyekacsa
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk feketebors
  • 2 db narancs
  • 1 kg alma
  • 2,5 dl száraz fehérbor
 Olaj vagy zsír azért nem szükséges, mert a kacsa enged elég zsiradékot. 

Elkészítés:

A megtisztított kacsát megmossuk és szárazra töröljük. Kívül és belül is  bedörzsöljük a fűszerek keverékével. Pár órát hagyjuk pihenni. A narancsot meghámozzuk, negyedekbe vágjuk és megtöltjük vele a kacsa hasüregét. A tepsi aljára helyezzük a meghámozott, vastagra szeletelt almákat. Ráhelyezzük a kacsát és ráöntjük a fehérbort. Fóliával letakarva 200 fokon másfél órát sütjük. Levesszük a fóliát és megpirítjuk, vigyázva, hogy az alma ne égjen oda. A kacsát feldarabolva az almával és párolt rizzsel tálaljuk. 

2 megjegyzés: