Almás-vaníliás-tejszínhabos
mini pite
Hozzávalók(12 dabarhoz):
A tésztához:
- 20 dkg puha vaj
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 ek víz
- csipet só
Az almás töltelékhez:
- 1/2 kg alma
- 3 ek porcukor
- 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 2 ek gríz
A vaníliás krémhez:
- 1/2 l tej
- 3 tojás sárgája
- 4 ek porcukor
- 40 gr étkezési keményítő
- 2 kk vanília aroma
Tetejére:
- tejszínhab
- színes cukorkák
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőbe rakjuk. Ezalatt elkészítjük a krémet és az almás tölteléket.
A tejet odatesszük kis lángon melegedni. A krémhez a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt és a vanília aromát, elkeverjük, majd hozzácsorgatjuk a meleg tejet. Simára keverjük. Folyamatos kevergetés mellett kis lángon besűrítjük, puding állaga kell legyen. Hűlni hagyjuk.
Az almákat meghámozzuk, nagy lyúkú reszelőn lereszeljük, egy fazékba tesszük, összekeverjük a cukorral és a fűszerkeverékkel és kis lángon összefőzzük. Levesszük a tűzről és belekavarjuk a grízet is.
A tésztát, lisztezett felületen simára nyújtjuk. A muffinforma mélyedésit kikenjük vajjal és lisztezzük. A kinyújtott tésztából akkora köröket vágunk, amivel kitudjuk bélelni a muffinforma mélyedéseit. Minden, tésztával kibélelt mélyedésbe halmozunk az almás töltelékbők. 180 fokon sütjük, míg a tészta megirul. Miután kihűltek ráhalmozunk a vaníliás krémből és tetejüket tejszínhabbal és színes cukorkákkal díszítjük.
Nagyon szépek lettek nálad! És az a tejszínhab- korona a tetején a színes cukorkákkal...hmmm...Ha a Mikulás nem fogyasztotta el az utolsó morzsáig, akkor én kérnék egyet (nálunk már mind elfogyott...):))))
VálaszTörlésSzívesen látlak, ma még van belőle :)
TörlésNagyon szépek:)
VálaszTörlés