2012. december 7., péntek

Almás-vaníliás-tejszínhabos mini pite

Itt találtam ezt a receptet és egyből megtetszett. Tegnap meglepett nagyon a  Mikulás, neki készült ez a finomság. Na, ki kér?



Almás-vaníliás-tejszínhabos 
mini pite

Hozzávalók(12 dabarhoz):

A tésztához:
  • 20 dkg puha vaj
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek víz
  • csipet só

Az almás töltelékhez:
  • 1/2 kg alma
  • 3 ek porcukor
  • 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 ek gríz

A vaníliás krémhez:
  • 1/2 l tej
  • 3 tojás sárgája
  • 4 ek porcukor
  • 40 gr étkezési keményítő
  • 2 kk vanília aroma

Tetejére:
  • tejszínhab
  • színes cukorkák

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőbe rakjuk. Ezalatt elkészítjük a krémet és az almás tölteléket. 

A tejet odatesszük kis lángon melegedni. A krémhez a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt és a vanília aromát, elkeverjük, majd hozzácsorgatjuk a meleg tejet. Simára keverjük. Folyamatos kevergetés mellett kis lángon besűrítjük, puding állaga kell legyen. Hűlni hagyjuk. 

Az almákat meghámozzuk, nagy lyúkú reszelőn lereszeljük, egy fazékba tesszük, összekeverjük a cukorral és a fűszerkeverékkel és kis lángon összefőzzük. Levesszük a tűzről és belekavarjuk a grízet is. 

A tésztát, lisztezett felületen simára nyújtjuk. A muffinforma mélyedésit kikenjük vajjal és lisztezzük. A kinyújtott tésztából akkora köröket vágunk, amivel kitudjuk bélelni a muffinforma mélyedéseit. Minden, tésztával kibélelt mélyedésbe halmozunk az almás töltelékbők. 180 fokon sütjük, míg a tészta megirul. Miután kihűltek ráhalmozunk a vaníliás krémből és tetejüket tejszínhabbal és színes cukorkákkal díszítjük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek nálad! És az a tejszínhab- korona a tetején a színes cukorkákkal...hmmm...Ha a Mikulás nem fogyasztotta el az utolsó morzsáig, akkor én kérnék egyet (nálunk már mind elfogyott...):))))

    VálaszTörlés