Sajtszószban sült karfiol
Hozzávalók:
- 60 dkg karfiol (egy közepes fej)
- 5 dkg vaj + 1 kk az edény kikenéséhez
- 10 dkg liszt
- 4 dl tej
- csipet őrölt szerecsendió
- fehér bors
- só
- 2 felvert tojás
- 20 dkg reszelt sajt
- 6 dkg füstölt Camembert sajt
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük. 5 dkg vajat lassú tűzön megolvasztunk, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a 2 dl tejben elkevert lisztet, majd apránként és szintén folyamatos kevergetés mellett hozzacsorgatjuk a többi tejet is, vigyázva, hogy ne csomósodjon meg, illetve ha mégis, addig kevergetjük kézi habverővel, míg egyenletes lesz. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sózzuk, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Beleszórjuk a reszelt sajt felét, visszatesszük a tűzre és 1-2 percig hagyjuk. Egy hőálló edényt kivajazunk és megszórunk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a sajtszószt. A megfőtt karfiolrózsákat beleállítjuk a szószba és megszórjuk a maradék sajttal, valamint a Camembert sajtkockákkal. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése