2013. július 4., csütörtök

Sajtszószban sült karfiol

Többször készítettem ezt a fogáast, de valamiért régóta nem. Akár köretnek is megfelel, de egy húsmentes fogásként egytálételnek is kíváló.





Sajtszószban sült karfiol

Hozzávalók:
  • 60 dkg karfiol (egy közepes fej)
  • 5 dkg vaj + 1 kk az edény kikenéséhez
  • 10 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • csipet őrölt szerecsendió
  • fehér bors
  • 2 felvert tojás
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 6 dkg füstölt Camembert sajt
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük. 5 dkg vajat lassú tűzön megolvasztunk, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a 2 dl tejben elkevert lisztet, majd apránként és szintén folyamatos kevergetés mellett hozzacsorgatjuk a többi tejet is, vigyázva, hogy ne csomósodjon meg, illetve ha mégis, addig kevergetjük kézi habverővel, míg egyenletes lesz. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sózzuk, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Beleszórjuk a reszelt sajt felét, visszatesszük a tűzre és 1-2 percig hagyjuk. Egy hőálló edényt kivajazunk és megszórunk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a sajtszószt. A megfőtt karfiolrózsákat beleállítjuk a szószba és megszórjuk a maradék sajttal, valamint a Camembert sajtkockákkal. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése