2011. november 4., péntek

Joghurtkrémes, mandulás almatorta

Már egy ideje kiszemeltem Ottisnak ezt a tortáját (is:) ), eldöntöttem, hogy legközelebb mikor tortasütésre kerül sor, elkészítem. Most adott volt az alkalom, Laci születésnapja, így hát megpróbálkoztam vele. A dekoráción kivül semmi egyebet nem módosítottam rajta, és megérte, mert az egész társaságnak nagyon ízlett. Hálás vagyok a receptért!:)



Joghurtkrémes, mandulás almatorta

Hozzávalók: a piskótához: 6 tojás, 4 evőkanál víz, 12 dkg liszt, 9 ek cukor, 3 ek kakaó, 1 tasak sütőpor.
                    az almakrémhez: 6 közepes alma, 2 tasak vaniliás cukor, 2 ek étkezési keményítő, 3 ek tejszín, 1 ek vaj, 1 citrom leve, 2 ek méz, 10 dkg szeletelt mandula
                    a joghurtkrémhez: 3 dl tejföl, 2 dl natúr joghurt, 2 ek méz, 1 tasak zselatin, 6 dkg fehér csokoládé.
                    diszítéshez: mogyorókrém, tejszín, marcipán rózsa, csokigolyók

A piskótalaphoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a vizet és a cukrot, aztán egyenként belekerjük a sárgájákat is, majd végül óvatos mozdulatokkal a sütőporral elkevert kakaós liszte. Egy tortaformát kivajazunk, lisztezünk, majd belesimítjuk a masszát, és 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Mikor kész van, hagyjuk hűlni, ezalatt elkészítjük a két krémet. Az almákat megházmozzuk, lereszeljük és összekeverjük a citrom levével. A vajategy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a citromleves reszelt almát, a tejszínt, a mézet, vaniliás cukrot és a keményítőt, összefőzzük, jó sűrűre, majd végül hozzáadjuk a mandulát, hagyjuk hűlni és elkészítjük a joghurtkrémet. A fehér csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A tejfölt, a joghurttal, a mézzel és a felolvasztott fehércsokoládéval összekeverjük, majd a felolvasztott zselatint is hozzáadjuk. Közben a kihült piskótát kettévágjuk, az alsó lap köré visszapattintjuk a tortasütő karimáját, és rákenjük a kihült almakrémet, majd a joghurtkrémet és rátesszük a felső lapot. Pár órára (legjobb, ha egy éjszakára) hütőbe tesszük, hogy jól dermedjenek meg a krémek. Diszítés előtt levesszük a tortakarimát róla, a tetejét bekenjül mogyorókrémmel, felverjük a tejszínhabot és tetszét szerint diszítjük.





6 megjegyzés:

  1. hat ez nagyon finom volt, ez tolem a legnagyobb dicseret, hogy takaritva megettem;)ugyes vagy Kattika:*

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Emőcyyy:*

    VálaszTörlés
  3. Szép lett nagyon, ügyes vagy. És örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik, almakrém joghurtkrém :) Szuper :)

    VálaszTörlés