2012. február 14., kedd

Gyors hamburger

Az az igazság, hogy semmi ötletem nem volt, hogy mit csinálhatnék a darált húsból és egyszer még volt egy próbálkozásom hamburgerhúsra, de nem jött össze. Hajlamos vagyok arra, hogy ha valami nem sikerük, akkor azt nem is próbálom meg többször. Most alaposabban nézelődtem receptek után és összemixeltem a nekem legjobban tetszőre. Tudom, az eredeti marhahúsból készül, de higyjétek el, így is nagyon finom:)



Hamburger

Hozzávalók:

3 zsemle, 6 szelet lapsajt, kevés vaj, 3 salátalevél, 1 paradicsom,

A húspogácsához: 35 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 10 dkg sajt, oregánó, Maczalik fűszerkeverék (elhagyható), só, bors, 1 fej hagyma, kevés olaj.

A mustármártáshoz: 2 cikk fokhagyma, 1 ek mustár, 2 ek tejföl, só, 1/2 kk citromlé, 1/2 kk cukor, 3 dkg vaj. 



Elkészítjük a húspogácsákat: a hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük. A darált húst összekeverjük a dinsztelt hagymával, tojással, fűszerezzük, belereszeljük a sajtot. Három húspogácsát formézunk belőlük, a zsemlék méretéhez igazítjuk az átmérőjüket és grillen, alacsony fokozaton megsütjük, majd mikor már nem nyers, fennebb emeljük a fokozatot, hogy piruljon is meg.  Mikor kész van és még forró, rájuk helyezünk egy-egy lapsajtot, hogy szépen olvadjon rá.

Elkészítjük a mustármártást: a fokhagymákat összezúzzuk és kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a mustárral elkevert tejfölet, izesítjük a ctromlével, sóval, cukorral, összeforraljuk.

Összeállítjuk a szendvicseket: kettévágjuk, megkenjuk vajjal, ráhelyezünk mindegyikre egy-egy lapsajtos húspogácsát, ezekre rákanalazunk1-2 kk mustármártást, pár paradicsomkarikát, egy-egy salátalevelet, majd ismét egy-egy lapsajtot. Lefödjük a zsemlék kalapjaival.

Jó étvágyat hozzá! 



  

2 megjegyzés: