Nagymamám almás süteménye
Hozzávalók:
A lapokhoz: 40 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, kevés reszelt citromhéj, csipetnyi só, 2 ek tejföl, 2,5 dkg élesztő kevés cukros vízben felfuttatva.
Töltelékhez: 2 kg alma, kevés gríz (vagy prézli), fahéj.
Tetejére: porcukor.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órát hagyjuk kelni meleg helyen. Két lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk az egyiket, megszórjuk kevés grízzel vagy prézlivel. Az almákat megtisztítjuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházakat, lereszeljük, fahéjjal ízesítjük, ráhalmozzuk az alsó grízes (vagy prézlis) lapra, majd ezt is megszórjuk grízzel (vagy prézlivel), ráhelyezzük a másik lapot. Villával megszúrkodjuk és készre sütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral.
Na ez az, ez az igazi "almástészta"! Legalábbis nekem ez a süti jelenti Az Almástésztát és igen, pontosan így szoktuk készíteni. Még a hozzávalók arányában is alig akad eltérés. :)))
VálaszTörlés