Nagymamám töltött báránya a húsvét fénypontja nálunk. Mindig valamit újít, tökéletesít rajta. Minden évben azt hisszük, hogy ez a legfinomabb, aztán kiderül, hogy egy év múlva fölülmúlja önmagát. :)
Töltött bárány
Hozzávalók:
Egy fél bárány bordás része, az első combbal együtt, fokhagyma, 1/2 l bor.
A töltelékhez: 4 nyers tojás, 10 főtt tojás, 1 nagyobb szelet kenyér keményebb bele, bors, Maczalik fűszerkeverék, 1/2 kk őrölt szerecsendió, 1 kk gyömbérpor, 1 kk pirospaprika, só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor snidling, 15 dkg füstölt szalonna, a bárány tüdeje, mája.
Elkészítés:
Sütés előtti nap:
A bárányt jól megmossuk, besózzuk, borsozzuk és megspékeljük fokhagymacikkekkel.
Elkészítjük a tölteléket: először a keményebb kenyérbelet összekeverjük a nyers felvert tojásokkal, fűszerezzük. Hagyjuk puhulni. Megfőzzük a tüdőt, ledaráljuk egy tenyérnyi nyers májjal együtt. Hozzáadjuk a tojásos kenyérbélhez, majd jöhetnek a lereszelt főtt tojások, apróra vágott szalonna, szintén apróra vágott petrezselyemzöld és snidling.
Megtöltjük a bárányt a töltelékkel és egy napot hagyjuk állni.
A sütés napján:
Sütőbe tesszük a töltött bárányt, meglocsoljuk 1/2 l borral, letakarjuk alufóliával, addig sütjük míg megpuhul, majd levesszük az alufóliát és megpirítjuk. Sütés közben meg-meglocsoljuk a szaftjával.
Krumplisalátával tálaljuk.
Nagyon gusztusos ez a bárányétel! Mi csak ritkán jutunk bárányhúshoz, mostanában nem hiszem, hogy utánad csinálom.
VálaszTörlésAz egész húsvéti ételsorod remek, a kalácskenyér pedig különösen tetszik.
Ó, te jó isten! Ez fantasztikus. :)
VálaszTörlésNagyon guszta:)
VálaszTörlés