2013. május 31., péntek

Szilvalekváros sütemény

A Blogkóstoló immár a 9. fordulójához érkezett. Pár játékot kihagyva, de újra részt vettem benne :) Most Gaby rendezte meg, a Rubin Konyhája blog tulajdonosa. A sorsoláskor nekem Böbe konyhája jutott, nézelődtem, rábukkantam erre a szilvalekváros süteményre és pont jól jött, mert egy befőttes üveg aljába pont annyi szilvalekvárom volt, amennyi ehhez a recepthez szükséges. Szeretem a fahéj, szilva párosítást, így tudtam nem lehet rossz... Nagyon finom lett! :) Ja, és tényleg express gyors!



Szilvalekváros sütemény

Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 9 dkg olvasztott zsír
  • 5 ek szilvalekvár
  • 9 ek víz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1 kk őrölt fahéj
Tetejére:
  • 2 ek szilvalekvár
  • csokoládémáz
Elkészítés:

A tojásokat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a zsírt, majd a vízzel elkevert lekvárt. Hozzáadjuk a többi, száraz hozzávalót és fakanállal alaposan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 180 fokon kb 18 percig sütjük (tűpróba). Még langyosan megkenjük a tetejét 2 ek szilvalekvárral és miután kihűlt csokoládémázzal vonjuk be.


2013. május 6., hétfő

Rozmaringos, mustáros szeletek

Valamilyen különlegesebben pácolt húshoz volt kedvem, így született ez a recept. Én sertésbélszínnel próbáltam ki, de bármilyen egyébb sertéshússal talál szerintem.





Rozmaringos, mustáros szeletek

Hozzávalók:
  • 25 dkg sertésbélszín
  • olaj
  • A páchoz: 1 dl olaj, 2 ek szójaszósz, 1 ek édes mustár, 1 kk rozmaring, 1 kis fej hagyma vagy egy fél közepes fej felaprítva, nagyon kevés só (mert a szójaszósz már sós).

Elkészítés:

A húst szeletekre vágjuk, beletesszük egy mélyebb edénybe. A pác hozzávalóit összekeverjük és a húsra üntjük, alaposan összeforgatjuk. Így hagyjuk állni pár órát, akár 5-6 órát is lehet. Végül egy serpenyőbe olajat hevítünk és beletesszük a pácolt hússzeleteket és mindkét oldalukat megsütjük.  

2013. május 5., vasárnap

Tűzdelt krumpli

A facebookon volt egy fotó egy ilyen krumpliról, de recept nem, így elkészítettem abból és ahogy én gondoltam :)



Tűzdelt krumpli

Hozzávalók:
  • 6 db közepes krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg bacon
  • 2 cikk fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kk zsemlemorzsa
  • 1 kk pirospaprika
  • Tálaláshoz: tejföl

Elkészítés:

A krumplikat meghámozzuk, megmossuk. Kb. 5 mm távolságonként bevagdossuk, de vigyázva, hogy ne érjünk le az aljára, maradjon egybe  a krumpli. Minden "zsebbe" rakunk egy darab bacon-t vagy egy vékony karika hagymát vagy egy vékony szelet fokhagymát.



 Sózzuk, megkenegetjük az olvasztott vajjal mindegyiket. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és készre sütjük. A végén rászórjuk a pirospaprikával és a zsemlemorzsával elkevert reszelt sajtot és ráolvasztjuk. Tejföllel tálaljuk. 

2013. május 4., szombat

Töltött kucsmagomba Brie sajtos mártásban

Most árulják a piacon a kucsmagombát, édesanya mondta, hogy nagyon finom, hát vettem. Azt mondta készítsem el töltve. Az ő elmondása alapján, illetve nézelődtem még a neten és sok információ kombinálásából született ez a recept :) A mártás lényegében egy besamel alapú mártás, csak Brie sajtot tettem bele. Elég intenzíven érződik a Brie sajt benne, főképp azoknak ajánlom, akik ezt nagyon szeretik. Akik nem, vagy kevésbé, azok a Brie sajtot helyettesíthetik egyébb sajttal (füstölt, trappista stb). Ha pedig kihagyjuk a bacont, akkor húsmentes fogásnak számít :)



Töltött kucsmagomba Brie sajtos mártásban

Hozzávalók:
  • 15-20 dkg kucsmagomba
  • 2 ek kukorica
  • 7 dkg füstölt sajt
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 tojás
  • 5 dkg bacon
  • olaj
  • 2 ek liszt
  • 3 dl tej
  • fehérbors
  • 7 dkg Brie sajt
  • só, bors

Elkészítés:

A gombákat alaposan megmossuk, a kalapokat szétválasztjuk a száraktól. A kalapokat sózzuk, borsozzuk. A töltelékhez a hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, amihez hozzáadjuk az apróra vágott gombaszárakat, megsózzuk, borsozzuk. Együtt dinszteljük tovább, ha szükséges adunk hozzá vizet. A végén hozzáadjuk a kukoricát, a reszelt sajt háromnegyedét és hagyjuk kihűlni. Tetszés szerint adhatunk hozzá fűszerkeveréket, én tettem bele Maczalik fűszert, ami hasonlít a Provencei fűszerkeverékhez. Amíg hűl elkészítjük a mártást: kb 3 ek forró olajba belekeverjük a lisztet. Apránként csorgatva, folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a tejet, fűszerezzük sóval, fehérborssal és addig kevergetjük, míg sűrű állaga lesz, nem lesznek benne csomók. Hozzáadjuk a felkockázott Brie sajtot. Elolvasztjuk benne. Egy tűzálló edény aljába öntjük a mártást. A töltelék eddig kihűlt, belekevrünk egy tojást és megtöltjük vele a gomba kalapokat, amiket belecsavarunk baconbe. A töltött, baconbe csavart gombákat beletesszük a mártásba, rászórjuk a maradék reszelt füstölt sajtot és megsütjük. 




2013. április 28., vasárnap

Sonkás palacsintatekercs

Egyik kedvenc reggelim :)



Sonkás palacsintatekercs

Hozzávalók:
  • 15 szelet sonka
  • krémsajt
  • 15 dkg füstölt sajt
  • salátalevél
A palacsintához:
  • 3,5 dl ásványvíz
  • 2,5 dl tej
  • 35 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 ek olaj
Elkészítés:

A palacsintához a hozzávalókat összekeverjük és 15 db palacsintát sütünk belőle. Mikor kihűlt, egyenként megkenjük krémsajttal, ráhelyezünk egy-egy sonkaszeletet, füstölt sajtot (szeletelve vagy reszelve) és egy-egy salátalevelet, amit megsózunk. Feltekerjük, szósszal, mártássa kínáljuk.

2013. április 22., hétfő

Aszalt gyümölcsös pezsgőtorta

Ez a torta öcsém meglepetés szülinapi bulijára készült, aminek receptjét, már rég kinéztem Aleda konyhájából. Sosem ünnepli meg a születésnapját barátokkal, osztálytársakkal, z idén pedig végez, így itt volt az ideje, hogy szervezzek egyet én neki. Meghívtam titokban azokat a barátait, akikről tudtam, hogy közelebb állnak hozzá, elküldtem őt vásárolni és mire visszajött, a jól ismert "Ez a nap más, mint a többi..." kezdetű dallal fogadtuk. Sikerült a meglepetés, jól érezte mindenki magát úgy láttam. 
A tortához esetleg annyit fűznék hozzá, hogy szerintem ez egy eléggé édes fajta, aki kevésbbé szereti az édeset, az az egyik habcsók lap helyett készíthet még egy piskótalapot és akár fele krémet. Ettől függetlenül volt, aki dupla adagot kért :)



Aszalt gyümölcsös pezsgőtorta

Hozzávalók:

a piskótához: 3 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt,1 ek olaj, 2 ek pezsgő, csipetnyi sütőpor
a habcsók lapokhoz: 6 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 12 dkg vágott dió, 1 tk olaj
a krémhez: 6 tojássárgája, 12 dkg cukor, 2 dl pezsgő, 1 tasak vaníliás puding, 4 dl tej, 3 dl habtejszín, 10 g zselatin
az összeállításhoz: 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (barack, szilva, vörös áfonya, meggy), 3 dl pezsgő

Én az egészhez barack ízű pezsgőt használtam.

Elkészítés:

A krémet a legjobb, ha mér előző nap elkészítjük, így kellőképpen megdermed majd. Ehhez a tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, vízgőz fölött sűrűsödésig főzzük, majd hűlni hagyjuk és belekeverünk 1 dl pezsgőt. A pudingport a szokásos módon (csak cukor nélkül), 4 dl tejjel megfőzzük. Hűlni hagyjuk. A zselatint felöntjük 1 dl pezsgővel, duzzadni hagyjuk, felmelegítjük, majd ezt is hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük. Mikor minden hozzávaló teljesen kihűlt, a zselatinos pezsgőt belekeverjük a tojássárgás krémbe, majd azt összeforgatjuk a pudinggal. Végül hozzákeverjük a felvert habot. Nem kell megijedni, ha kissé híg, tegyük be egy éjszakára a hűttőbe.

Az aszalt gyümölcsöket vágjuk apróra és öntsük le őket anny pezsgővel, amennyi ellepi, hagyjuk állni benne.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A piskótához az egész tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a pezsgőt, majd beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. 20 perc alatt egy zsírozott, lisztezett 26 cm-es tortaformában készre sütjük.

A habcsók lapokhoz a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk kanalanként a cukrot, majd a vágott diót. Ebből két 26 cm átmérőjű lapot sütünk, egy olajjal megkent sütőpapíron, 150 fokos sütőben, egy-egy óra alatt, úgy, hogy a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk. 

Összeállítjuk a tortát:

Leszűrjük a pezsgőbe áztatott aszalt gyümölcsöket. A piskótára szórjuk azok felét. 



Megkenjük a krém felével. 



Rárakjuk óvatosan az egyik habcsók lapot, megkenjük a maradék krémmel, majd erre rászórjuk a maradék aszalt gyümölcsöt. 



Rátesszük a második habcsók lapot. 



Díszítéshez bevonhatjuk felvert tejszínhabbal, valamint olvasztott csokoládéból készített formákkal díszíthetjük.



Az ünnepelt tortavágás közben. :)






2013. április 11., csütörtök

Panírozott töltött gomba

Készítettem már panírozott gombát, készítettem már töltött gombát, de panírozott töltött gombát eddig még nem. Aztán egyik este a barátnőmnél ezt készítettük. Ő még készített máskor is, nekem ez volt az első, hogy találkoztam vele, de nagyon ízlett! Először féltem, hogy panírozáskor a töltelék kiesik belőle, de egyáltalán nem volt veszély. Bátran ajánlom mindenkinek!





Panírozott töltött gomba

Hozzávalók:
  • 10 db csiperke gomba
  • 15 dkg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • 7-8 dkg sajt
  • só, bors
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • 1 szelet kenyér

Elkészítés:

A gombákat megtisztítjuk, eltávolítjuk a szárukat. A darált húst fűszerezzük, belekeverünk egy tojást, egy kis nedvesített szelet kenyeret. A gombakalapokat megtöltjük a darált húsos masszával és mindegyikbe egy-egy kocka sajtot rejtünk el.



 Panírozzuk lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába és bő olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegtessük az olajat.