Petre Roman szelet
Hozzávalók:
A piskótalapokhoz: 6 tojás, 6 ek víz, 12 ek cukor, 12 ek liszt, 6 ek olaj.
A piskóta kenéséhez: 15 dkg cukor, szódabikarbóna
A töltelékhez: 4 tojássárgája, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj vagy margarin.
Tetejére: csokoládéglazúr
Elkészítés:
A piskótákhoz a 6 tojást szétválasztjuk. A tojásfehérjékből és a vízből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd végül óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet és az olajat. Ebből a masszából 3 külön piskótalapot sütünk.
15 dkg cukrot megpergelünk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, ami elkezd habozni. Melegen rákenjük 2 piskótalapra.
4 tojássárgáját 20 dkg cukorral gőz fölött addig kavarjuk míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és lehűtjük. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a vajat vagy margarint, amivel habosra kavarjuk. Ízesíthetjük rummal, vaníliával vagy citrommal.
Összeállítjuk a süteményt: az egyik pergelt cukros lapra rákenjük a krém felét. Erre ráhelyezzük a másik cukros lapot, amire rákenjük a maradék krémet. Végül rátesszük az utolsó lapot, amire csokoládéglazúrt kenünk vagy olvasztott csokoládét.
Én kicsit másképp s más néven ismerem ezt a sütit. Van egy régi, vacak fotóm róla, így régóta tervezem az újra elkészítését, hogy közzétehessem, mert nagyon finom, egyik nagy kedvencünk.
VálaszTörlés