2013. július 12., péntek

Lecsós karfiol

Valamiért egy kifejezetten húsmentes, zöldséges fogásra vágytam. Adott volt a karfiol és a többi zöldség is, így ezt találtam ki. Köretnek is eltudom képzelni, de így magára is nagyon jól esett. 


Lecsós karfiol

Hozzávalók:
  • 50 dkg karfiol
  • 2 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 hagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • zsír vagy olaj
  • só, bors
  • pirospaprika fűszer
  • 1 kis doboz tejföl (nálam 170 gr)
  • 1 tojás
  • oregánó
  • ételízesítő
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A karfiolt megtisztítjuk, kisebb rózsákra szedjük és bő,sós vízben megfőzzük. Elkészítjük a lecsót: a zöldségeket felaprítjuk, a hagymát és paprikát olajon vagy zsíron megdinszteljük, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, hozzáadjuk a paradicsomot és az apró kockákra vágott fokhagymát. Fedő alatt főzzük egy kevest, míg a paradicsom is megpárolódik. Óvatosan, hogy ne törjük össze, belekeverjük a főtt karfiolrózsákat, majd az egészet egy tűzálló tálba rakjuk. A tejfölet összekeverjük a tojással, megszórjuk az oregánóval és az ételízesítővel, leöntjük vele a karfiolt. Megszórjuk reszelt sajttal és sütőben a sajt pirulásáig sütjük. 

2013. július 8., hétfő

Lazacos spenóttekercs

Már elég rég kivágtam ezt a receptet egy árúház szórólapjából, de csak most sikerült elkészítenem. Eléggé megosztotta a társaságot, mert a spenót nem azt a szokásos főzelék ízet adta, nem volt fokhagymás, így volt akinek furcsa volt, viszont volt akinek kifejezettem ezért ízlett. Nekem bejött :)



Lazacos spenóttekercs

Hozzávalók:
  • 50 dkg spenót
  • 15 dkg füstölt lazac
  • 20 dkg tehéntúró
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • só, bors


Elkészítés:

A spenótot megmossuk és forró, sós vízben megfőzzük. Felaprítjuk, mint amikor főzeléket készítünk belőle.  A vajat egy fazékban megolvasztjuk és beletesszük az apróra vágott spenótot és a lisztet, addig kavargatjuk amíg összeáll, nem lesznek csomók benne. Apránként hozzácsorgatjuk a langyos tejet, alaposan elkavarjuk. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a kemény habbá vert tojásfehérjét, fűszerezzük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 200 fokon sütjük 15 percet, majd levesszük 150 fokra és sütjök még max. 10 percet. Közben a tehéntúrót elkverejük a reszelt sajttal. A kész spenótlapra, ahogy kivettük a sütőből, rákenjük a sajtos masszát és eloszlatjuk rajta a lazacfiléket és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és hidegen tálaljuk. 

2013. július 5., péntek

Sörben sült bélszín

Tegnap egy Marosvásárhelyről érkezett vendégem volt. Ez még nem is lenne nagy dolog, de biciklivel jött Csíkszeredáig! Ezzel a vacsorával vártam, persze volt mellette még köret, sőt leves is, de most ez az újdonság. A múltkor bevált a sörben sült csirke, így gondoltam bélszínnel sem lehet rossz. Nem is volt, nagyon bejött, szerintem még fogok készíteni. Azt hiszem rákattantam a sörre, mint gasztró alapanyagra :)



Sörben sült bélszín

Hozzávalók:
  • 35 dkg sertésbélszín
  • 2 ek zsír
  • 1 kk magos mustár
  • Maczalik fűszerkeverék (vagy bármilyen más húsfűszer)
  • 1 sárgarépa
  • 1 hagyma
  • 2 dl sör
  • 3 cikk fokhagyma

Elkészítés:

A bélszínt sózzuk, a zsírban elősütjük, hogy piruljon meg körbe, kapjon egy kérget. Miután picit hűlt, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel és egy kiskanálnyi mustárral. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, a fokhagymacikkeket egészben hagyjuk és mind beletesszük egy sütőzacskóba, megsózzuk. A mustáros bélszínt rátesszük a zöldségekre és ráöntünk 2 dl sört. Szorosan összezárjuk a sütőzacskó száját és fogvájóval szúrunk 7-8 lyukat rá. 200 fokos sütőben kb fél órát sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak, mert a hús már nem nyers. Végül szétvágjuk a sütőzacskót és visszatesszük még 5-10 percre, nem sokra, épp hogy kicsit megpiruljon a teteje, hogy ne száradjon ki a hús. Felszeleteljük és a zöldségekkel együtt, a szafttal meglocsolva tálaljuk. 

2013. július 4., csütörtök

Sajtszószban sült karfiol

Többször készítettem ezt a fogáast, de valamiért régóta nem. Akár köretnek is megfelel, de egy húsmentes fogásként egytálételnek is kíváló.





Sajtszószban sült karfiol

Hozzávalók:
  • 60 dkg karfiol (egy közepes fej)
  • 5 dkg vaj + 1 kk az edény kikenéséhez
  • 10 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • csipet őrölt szerecsendió
  • fehér bors
  • 2 felvert tojás
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 6 dkg füstölt Camembert sajt
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük. 5 dkg vajat lassú tűzön megolvasztunk, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a 2 dl tejben elkevert lisztet, majd apránként és szintén folyamatos kevergetés mellett hozzacsorgatjuk a többi tejet is, vigyázva, hogy ne csomósodjon meg, illetve ha mégis, addig kevergetjük kézi habverővel, míg egyenletes lesz. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sózzuk, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Beleszórjuk a reszelt sajt felét, visszatesszük a tűzre és 1-2 percig hagyjuk. Egy hőálló edényt kivajazunk és megszórunk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a sajtszószt. A megfőtt karfiolrózsákat beleállítjuk a szószba és megszórjuk a maradék sajttal, valamint a Camembert sajtkockákkal. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

2013. július 3., szerda

Zöldfűszeres bundában sült cukkini

Nagyon szeretem a cukkinit, mindenféleképpen elkészítve. Ez az egyik legegyszerűbb változata, ami akár hidegen is fogyasztható. 





Zöldfűszeres bundában sült cukkini

Hozzávalók:
  • 25 dkg cukkini
  • bors
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • szárított bazsalikom 
  • szárított oregánó
  • olaj

Elkészítés:

A cukkinit karikákra vágjuk, meghámozzuk. Sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk, addig előkészítjük a tányérokat a panírozáshoz: egybe lisztet teszünk, másikba felverjük a tojásokat, amiket sózunk, harmadikba zsemlemorzsát keverünk össze a zöldfűszerekkel. A cukkinikarikákat egyenként lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk és bő olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk az olajat. Bazsalikommártással tálaljuk. 

2013. július 2., kedd

Hideg cseresznye leves

Ezt a levest a kedves párom készítette, nagyon finom, bátran ajánlom! Köszönet neki! :)





Hideg cseresznye leves

Hozzávalók:
  • 25 dkg cseresznye
  • 3 szem szegfűszeg
  • kevés fahéj
  • 250 gr meggyes joghurt
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • fél citrom leve
  • 1 l víz
  • 5 dkg cukor
Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és odatesszük a vízbe főni a fűszerekkel és a cukorral. Mikor megfőtt, a joghurtot elkeverjük a liszttel és besűrítjük vele.  Hagyjuk kihűlni és tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. Fagylaltgombóccal és tejszínhabbal kínáljuk. 

2013. július 1., hétfő

Gyors paradicsomsaláta füstölt lazaccal

Végre lehet finom, friss zöldségeket kapni. Ilyenkor kikell használni és minél több ételt készíteni belőlük. Ez az adag két főre készült, nagyon hamar összedobható. Kapros szószt valamint pirítóst kínálhatunk hozzá.



Gyors paradicsomsaláta 
füstölt lazaccal

Hozzávalók:
  • 5 dkg füstölt lazac
  • 2 paradicsom
  • 4 szem hónapos retek
  • 10 dkg olívabogyó (lehet vegyesen, feket-zöld, de lehet csak egy fajtából is)
  • 10 dkg telemea sajt (vagy feta)
Elkészítés:

A paradicsomot és a retket megmossuk, a paradicsomot felkockázzuk, a retket vékony szeletekre vágjuk. A sajtot is felkockázzuk és a lazacot kissebb darabokra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, először megkóstoljuk és csak ha szükséges, akkor sózunk, mert a lazac, az olívabogyó és a telemea sajt is eleve sósak. Kapros szószt valamint pirítóst kínálhatunk hozzá.