2013. augusztus 23., péntek

Szűzérmés padlizsántekercsek

A receptötlet Ottistól származik, annyi a külömbség, hogy én sertés szűzérmével készítettem és tojással kevertem össze a tejszínt. Ja, és bepácoltam a húst előtte.


Szűzérmés padlizsántekercsek

Hozzávalók:
  • 1 nagyobb padlizsán
  • kb 30 dkg szűzérme
  • sajt
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • bazsalikom
  • a páchoz: kb 2 ek szójaszósz, olaj (annyi, hogy ellepje a hússzeleteket), 1 kk magos mustár.

Elkészítés:

A pác hozzávalóit összekeverjük. A szűzérméket szeleteljük és leöntjük a páccal, lefedjük és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. A padlizsánt megmossuk, esetleg meghámozzuk, szeleteljük hosszan, vékonyan. Lesózzuk és állni hagyjuk pár percig. Leitatjuk a nedvességet, amit engedett, majd meggrillezzük mindkét oldalát, illetve megsüthetjük egy serpenyőben is. A hússzeleteket is lecsepegtetjük a páctól, megsütjük. Minden szelet sült padlizsánra egy-egy szelet szűzérmét és egy-egy szelet sajtot teszünk, feltekerjük és egy hőálló tálba sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. A tejszínbe elkeverünk 1 tojást és beleszórunk bazsalikomot, majd leöntjük vele a tekercseket. Megszórjuk sajttal és megsütjük, míg a teteje megpirul. 

Tipp: sült paprikakrémmel tálalhatjuk. 

2013. augusztus 19., hétfő

Sült paprikakrém

Ottisnál találtam ezt a finom krémet. Sült hús mellé is nagyon finom, de ketchup helyett is lehet kenni szerintem. 



Sült paprikakrém

Hozzávalók:

  • 4 db piros kápia paprika
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 kk méz
  • 1 kk szárított, morzsolt kakukkfű
  • 1 kk mustár
Elkészítés:

A paprikákat megmossuk és sütőben egy tepsiben vagy vaslapon megsütjük, míg feketés lesz. Leöblítjük hideg vízzel, meghámozzuk, a magházát, magjait eltávolítjuk. Beletesszük egy turmixba, a többi hozzávalóval együtt, krémes masszává dolgozzuk össze. 

Tipp: 1-2 nap után mégjobban összeérnek az ízek, nem szabad kidobni, ha első nap nem fogy el.

2013. augusztus 16., péntek

Fokhagymakrémleves 2.

Nagyon szeretem a fokhagymakrémlevest, így a kedves párom készített egy másik verziót is, mint ami már fennt van a blogon. Ez is nagyon finom, nagyon fokhagymás :)



Fokhagymakrémleves 2.

Hozzávalók:
  • 1 liter húsleves alaplé
  • 2 dl tejföl
  • 6 nagyobb cikk fokhagyma
  • 2 kisebb krumpli
  • bors
Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. A meleg alaplébe beletesszük a leszűrt, főtt krumplit, tejfölet, összeturmixoljuk. Odatesszük főni, amikor felfőtt, beletesszük a zúzott fokhagymát, összeforraljuk. Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaljuk. 

Tipp: ha egy éjszakát hagyjuk állni a hűtőben, jobban összeérnek az ízek. 

2013. augusztus 9., péntek

Rumos szilvakrémleves

Soha nem készítettem és nem is ettem még szilvalevest. Gabriella blogján rábukkantam erre a finomságra és elkészítettem a múlt hétvégén. Szerintem nagyon finom lett, megéri kipróbálni! :)





Rumos szilvakrémleves

Hozzávalók:
  • 1 kg szilva
  • 1 citrom
  • 4 dl joghurt
  • 2 ek rumaroma
  • 8 db szegfűszeg
  • barna cukor ízlés szerint
  • 2 kk őrölt fahéj
  • 1 ek liszt
Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és egy nagy fazékba tesszük. A citromokat is megmossuk, felkarikázzuk és a szilvához adjuk. Megszórjuk a szegfűszeggel és a fahéjjal, felöntjük 1,2 l vízzel. Felforraljuk, megfőzzük. Kivesszük belőle a citromkarikákat. A joghurtot a liszttel és egy merőkanál levessel elkeverjük, majd beleöntjük a levesbe. Botmixerrel vagy turmixxal pépesítjük a levest. Én ekkor kiszedtem a szegfűszegeket, amiket megkaptam. Visszatesszük egy kicsit még forrni, de előtte ízlés szerint megcukrozzuk. A végén ízesítjük rumaromával. Lehűtjük, tálalásig hűtőben tároljuk. Vanília fagylalttal és tejszínhabbal tálaljuk. 

2013. augusztus 6., kedd

Mézes-diós sült szilva

Hát nem hangzik jól? Mézes-diós sült szilva... :) Na ugyanilyen finom is és ugyanilyen hamar el is fogy! 

A Blogkóstoló 10. fordulója alkalmából, aminek ezúttal Kisildi a házigazdája, találtam rá Kisribizli blogjára. Számomra új volt a blog, szerencsés vagyok, mert mindig új blogot sorsolnak ki nekem :)



Mézes-diós sült szilva

Hozzávalók:
  • szilva
  • fél diók
  • fahéj
  • méz

Elkészítés:

A szilvákat felezzük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Bőven megszórjuk fahéjjal. Mindegyikre egy-egy fél diót helyezünk és csorgatunk rá mézet, ezt is jó bőven, lepje el a tetejét. Aztán betoljük a kb. 200 fokos sütőbe és 25 perc alatt készre sütjük. 

Tipp: Lehet kínálni vanília fagyival és a tepsiben összefolyt méz-szilvalé keveréket sem szabad otthagyni.

U.i.: bármennyire gusztusos is, nem szabad türelmetlenül a tepsiben levő, még rotyogó mézes-szilvalébe belenyúlni, mint ahogy én tettem, várjuk meg míg legalább nem forrik :D :))

2013. július 24., szerda

Sajtos szűzérmék panírozott spárgával

Barátnőmnél készítettük ezt a fogást, a spárga újdonság volt, de ízlett. Próbáljátok ki ti is :)





Sajtos szűzérmék 
panírozott spárgával

Hozzávalók:

A szűzérmékhez:
  • 40 dkg sertésbélszín
  • olaj
  • 2-3 paradicsom
  • 1/2 paprika
  • oregánó/bazsalikom
  • só, bors
  • 15 dkg sajt
A panírozott spárgához:

  • fehér spárga
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • ételizesítő
  • olaj

Elkészítés:

A bélszínt szeletekre vágjuk, érmékre és olajba hagyjuk állni pár órát. Erre nagymamám tanított, arra jó, hogy puha, omlós lesz a hús.

A spárgát bő, ételizesítős vízben 25-30 percet főzzük. 

A szűzérméket lecsöpögtetjük az olajtól, egy tűzálló tál aljába helyezzük, sózzuk, borsozzuk. Nem kell olajat tölteni rá, mert elég ami marad a lecsöpögtetés után- Mindegyik szeletre rakunk bőven sajtszeleteket, majd paradicsomcikkeket és paprika csíkokat. A zöldségeket is megsózzuk és megszórjuk bőven oregánóval vagy bazsalikommal. 


Fóliával lefedjük, 180 fokos sütőben 35 percet sütjük, bő levet fog engedni. Levesszük a fóliát és további 20-25 percet hagyjuk, felvisszük a hőfokot 220-ra, hogy a paprika is süljön meg a tetején. Addig hagyjuk, míg nagyjából elfő a leve, de nem szárad ki.

A spárgákat, miután megfőttek, kiszedjük papírtörlőre, leitatjuk. Panírozzuk zsemlemorzsába, felvert tojásba, majd ismét zsemlemorzsába és bő olajba kisütjük. Szintén papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk az olajat. Készíthetünk melléje valamilyen mártogatót.


2013. július 23., kedd

Online ételrendelés - Foodpanda.hu

Ez a bejegyzés most kicsit eltérő az eddigiektől, de egy olyan oldalra bukkantam, amiről azt gondolom, hogy mindenképp megér egy bejegyzést. Főképp a zsúfolt hétköznapokon tud segíteni, amikor nincs kedve/ideje az embernek sütni-főzni, de nagy segítség lehet főképp most nyáron, a programokkal teli hétvégéken is. Na meg amúgyis meleg van, nem szívesen melegítünk be a konyhába. Ilyenkor segítség lehet a Foodpanda



Ez egy magyarországi weboldal, ahonnan ételt lehet rendelni, csupán pár kattintás. Összesen 258 étterem közül lehet választani. Ami nagyon tetszik, hogy lehet konyhák között is szűrni: van magyar, arab, kínai, amerikai, indiai, mexikói, török, szerb, de van vegetáriánus is. 

Tetszik, hogy lehet gluténmentes ételeket is rendelni.

Éttermenként fel van tüntetve a kiszállítás időtartama, esetleges a szállítási díj (sok esetben 0 Ft) és a min. rendelés (ha van).  





Rendszeresen vannak akciók is, érdemes azokat is kihasználni! Sőt, lehet szűrni, hogy csak a kedvezményeseket mutassa!

A weboldaluk nagyon felhasználóbarát, tényleg egyszerű rajta eligazodni.

Lehet követni őket facebook-on is itt: Foodpanda Facebook oldala

Fizetni készpénzzel lehet. 

Fel lehet iratkozni a hírlevelükre, hogy mindig értesülj az akciókról.

Hogy könnyebb legyen, ABC sorrendbe összeszedtem azokat a településeket, ahol elérhető a szolgáltatás:

Alattyán
Aszód
Budakeszi
Budaörs
Budapest
Csömör
Debrecen
Dorog, Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Eger
Ercsi
Érd
Esztergom
Felsőpakony
Fót
Gárdony
Gávavencsellő
Göd
Gyál
Gyomaendrőd
Gyöngyös
Győr
Herceghalom
Ibrány
Kalocsa
Kaposújlak
Kecskemét
Keszthely
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kistarcsa
Kisvárda
Komárom
Környe
Kunmadaras
Maglód
Miskolc
Mosonmagyaróvár
Nagykáta
Nagykovácsi
Nyergesújfalu
Nyíregyháza
Páty
Pécel
Pécs
Pilisszentiván
Pilisvörösvár
Pomáz
Remeteszőlős
Sátoraljaújhely
Solymár
Sopron
Sülysáp
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szigethalom
Szigetszentmiklós
Sződliget
Szolnok
Szombathely
Taksony
Tarján
Tatabánya
Törökbálint
Újfehértó
Vecsés
Veszprém

Villány