2014. január 27., hétfő

Szaloncukros muffin

Megmaradt szaloncukor felhasználására és barátnő felköszöntésére való recept. :)



Szaloncukros muffin

Hozzávalók:

  • 4 ek baracklekvár
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 ek rum
  • 2 ek tej
  • kb 10 db szaloncukor (ne legyen zselés)

Elkészítés:

A baracklekvárt elkavarjuk a margarinnal és a tojásokkal jó alaposan. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, azzal is elkavarjuk. Beleforgatjuk a lisztet, sütőport, kakaót, rumot, tejet, majd végül a darabokba vágott szaloncukrot. Muffinformákba kanalazzuk. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tetejét ízlés szerint díszítjük, nálam ez baracklekvár és gumimaci volt.

2014. január 18., szombat

Guacamole

Testvéremtől kaptam karácsonyra egy mexikói konyháról szóló szakácskönyvet. Mit mást is készíthettem volna el elsőnek belőle, mint a közismert guacamolét, vagyis avokádókrémet.


Guacamole

Hozzávalók:
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 ek víz
  • egy csipet szárított, morzsolt csilipaprika
  • 1 jó érett paradicsom (vagy 4-5 koktélparadicsom)
  • 1/2 vöröshagyma
  • 2 avokádó (jó érett, puha)
  • 1 citrom
  • olívaolaj
Elkészítés:

  1. A fokhagymacikkeket összezúzzuk, megszórjuk a csilipaprikával és 2 ek vizet öntünk hozzá, majd állni hagyjuk 10 percig.
  2. A paradicsom héját lehúzzok (legkönnyebb, ha előtte forró vízbe mártjuk egy percig) és egész apróra kockázzuk.
  3. Az avokádót meghámozzuk, kettévágjuk, eltávolítjuk a magját és villával pépesre zúzzuk.
  4. A fokhagymás öntetet átszűrjük egy másik tálba, csak a tiszta lére lesz szükségünk.
  5. Az avokádópüréhez adjuk a paradicsomot, finomra aprított hagymát, fokhagymás levet, kevés olívaolajat és a citrom levét.
  6. Összekeverjük, ízlés szerint sózzuk.
  7. Ha túl savanykásnak érezzük, szórhatunk bele pici cukrot, de tényleg csak 1-2 csipetnyit.
  8. Tortillával tálaljuk.

2014. január 16., csütörtök

Almás-bolognai rakott rizs

Szeretem a gyümölcs-hús kombinációt, szeretem a bolognait, szeretem a kukoricát és a rakott dolgokat. Mindezt most egy ételbe raktam össze, érdemes kipróbálni. 




Almás-bolognai rakott rizs

Hozzávalók:

A rizshez:
  • egy marék rizs
  • 1 kis-, vagy egy fél fej hagyma
  • 4-5 csík bacon szalonna
  • só, bors
  • olaj

A bolognai raguhoz:
  • 25 dkg darált sertéshús
  • olaj
  • 15 dkg csiperke gomba
  • 3 dl paradicsomlé
  • só, bors
  • 3 cikk fokhagyma
  • Maczalik fűszerkeverék
  • Pizza fűszerkeverék

Továbbá:
  • 30 dkg kukorica
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 alma
  • 4-5 ek tejföl
Elkészítés:

Elkészítjük a rizset: egy fazék aljára kevés olajat csorgatunk, amin megdinszteljük a finomra vágott hagymát, megpirítjuk a kis kockákra vágott bacont. Rászórjuk a rizset, felöntjük annyi vizzel, hogy bőven ellepje, fűszerezzük, lefedjük és puhára főzzük. Ha szükséges, közben pótoljuk a vizet.

Elkészítjük a bolognai ragut: kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát, beletesszük a darált húst, szétnyomkodjuk, megpirítjuk, fűszerezzük, felönjük a paradicsomlével és annyi vizzel, hogy ellepje. Beleszórjuk a felkockázott gombát is. Addig pótoljuk vizzel (ha szükséges), míg elkészül a hús.

Meghámozzuk az almákat és lereszeljük.

Összeállítjuk a rakottat: legalján elterítjük a rizset, ráhalmozzuk a húst, majd a kukoricát, reszelt almát, füstölt sajtot és végül leöntjük tejföllel. 200 fokos sütőbe toljuk, míg megolvad a sajt a tetején, összeérnek az ízek.

Jó étvágyat hozzá!


2014. január 4., szombat

Narancskrémes csokoládétorta

Ez a torta egy helyi zenekar, a barátaim zenekara, első lemezbemutató koncertjére készült. Nem akartam túlbonyolítani, csak egy egyszerű desszertet szerettem volna. Nem is lett bonyolult, ennek ellenére megvagyok elégedve vele. Még sok-sok saját számot és lemezt, hajrá Ego Sum



Narancskrémes csokoládétorta


Hozzávalók:

A tortalapokhoz:
  • 6 tojás
  • 6 ek víz
  • 12 ek cukor
  • 10 ek liszt
  • 2 ek kakaó
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kk reszelt narancshéj (legjobb a kandírozott)

A krémhez:
  • 1 tasak vanília ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 15 dkg margarin
  • 1 narancs

Bevonáshoz, díszítéshez:
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 kk kakaó

Elkészítés:

Először habbá verjük a tejszínt és hűtőszekrénybe tesszük.

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjékhez 6 ek vizet adunk és kemény habbá verjük. Folyamatos mixerelés közben hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéjjat és egyenként a tojássárgájákat. Ekkor kikapcsoljuk a robotgépet, és egy habverő segítségével óvatosan belekeverjük a kakaót, sütőport és lisztet. Zsírozott, lisztezett tortaformába kanalazzuk, majd 200 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül a torta, elkészítjük a krémet. A pudingport összekeverjük 3 ek cukorral és kevés tejjel, amit a 4 dl-ből vettünk ki. A maradék tejet főni tesszük. Mikor kezd főni, beleöntjük a tejjel, cukorral elkevert pudingport és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ekkor félretesszük hűlni. A narancs héját lereszeljük, húsát apróra kockázzuk.  Mikor kihűlt, belekeverjük a margarint, narancskockákat, narancshéjat. Felhasználásig hűtőben tartjuk.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. Zacskóba öntjük, aminek egyik sarkát nagyon kis helyen levágjuk és tetszés szerint mintákat rajzolunk vele. Lehet egyszerű papírra is, érdemes előtte megrajzolni a kívánt formákat. Kb 20 perce hűtőbe tesszük dermedni. A maradék olvasztott csokoládét belekeverjük a tejszínhabba, gyorsan kell keverni, különben hamar megdermed a csokoládé.

Összeállítjuk a tortát:

A kihűlt tortalapot kettévágjuk és az alsó részre kanalazzuk a narancsos-vaníliás krémet. Befedjük a felső tortalappal. A csokoládés tejszínhabbal teljesen bevonjuk, megszórjuk szűrőn keresztül kakaóporral és a csokoládémintákkal díszítjük.


2013. december 18., szerda

Gesztenyekocka

Igazi karácsonyváró sütemény, legalábbis számomra a dió-gesztenye páros miatt az. Recept innen





Gesztenyekocka

Hozzávalók:
  • 4 ek liszt
  • 10 dkg durvára aprított dió
  • 1 kk sütőpor
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 50 dkg gesztenyepüré
  • marcipánmáz
  • kb 20 db fél dió

Elkészítés:

A lisztet, diót és sütőpor egy tálban összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadunk 10 dkg cukrot, azzal is összekeverjük. Egy másik edényben a puha vajat habosra keverjük a maradék cukorral, beledolgozzuk a tojássárgájákat és a gesztenyepürét is. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, óvatosan a tojáshabot, majd addig kavarjuk, míg sima, egynemű masszát kapunk. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt készre sütjük. 

Mikor már langyosra hűlt, bevonjuk a tetejét mázzal. Jelen esetben marcipánmázat használtam, amit lehet készen kapni, épp 20 ml vízzel kell összekeverni. Mindegyik szeletet egy-egy fél dió szemet helyezünk.

2013. november 14., csütörtök

Körteleves

Az Erdélyi Konyha novemberi számában bukkantam rá többekközött erre a különleges finomságra. Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető leves, akár gyerekek is megpróbálkozhatnak vele.


Körteleves

Hozzávalók:
  • 50 dkg körte
  • 1 tasak vanília ízű pudinpor
  • 4 dl tej
  • fahéj
  • csipet só
  • 2 ek citromlé
  • 4-5 ek cukor
  • 1 kk császárkörte aroma (elhagyható)

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, eltváolítjuk a magházukat és apró kockákra vágjuk. Egy fazékba tesszük, sóval, citromlével, cukorral, fahéjjal ízesítjük és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Nagy lángon forrásig főzzük, ezalatt megpuhul a körte. Lennebb húzzuk a lángot. A pudingport csomómentesre keverjük a tejjel és a megfőtt körtéhez öntjük, majd folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük. Végén hozzáadjuk a császárkörte aromát és ízlés szerint utánaízesítünk.

2013. november 13., szerda

Cianfotta zöldfűszeres csirkemelltekercsekkel

Ez a fogás egy közös produkció volt édesanyámmal, az ő érdeme a különleges köret, én pedig Ottis receptjéből kiindulva a csirkemellet készítettem el. A köret megfelel egy húsmentes egytálételnek is.


Cianfotta 
zöldfűszeres csirkemelltekercsekkel

Hozzávalók:

Cianfotta:
  • 70 dkg padlizsán
  • 4 paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 kg krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • kukorica
  • olaj
  • só, bors
  • oregáno
  • petrezselyemzöld

Zöldfűszeres csirkemelltekercsek:
  • 50 dkg csirkemell
  • 15 dkg sajt
  • 14-15 szelet császárszalonna
  • zöldfűszerek ízlés szerint, vegyesen (petrezselyemzöld, bazsalikom, oregánó, rozmaring)
  • só, bors
  • vaj az edény kikenéséhez

Elkészítés:

Elkészítjük a Cianfottát:

A padlizsánokat meeghámozzuk, felkockázzuk kb 2 centis kockákra, sózzuk és hagyjuk lecsepegni. A paprikákat, paradicsomokat, krumplit is felaprítjuk. A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. A felkockázott krumpli olajban aranybarnára pirítjuk. A padlizsánt, hagymát, paprikát is kevergetés mellett, 2 perc alatt megpirítjuk. Végül beletesszük a paradicsomot és fokhagymát, fűszerezzük és további 1 percig pirítjuk. Tűzálló tálba tesszük, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. 

Összeállítjuk a csirkemelltekercseket:

A csirkemelleket vékonyra filézzük, ha szükséges, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Mindegyik szeletre bőven rakunk reszelt sajtot és szintén bőven megszórjuk a zöldfűszerekkel. Feltekerjük, becsomagoljuk a császárszalonnaszeletekbe és egy vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, szorosan egymás mellé. Rászórjuk a maradék reszelt sajtot és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük.