2012. július 1., vasárnap

Mogyorós-meggyes torta

Négy kedves barátomnak készült ez a torta, születésnapjuk alkalmából. Kicsit madárlátta torta, ugyanis Csíkszeredában készítettem, de Szentléleken ettük meg. A díszítéssel nem voltam megelégedve, de valahogy ahhoz nincs érzékem. A recept Ottistól származik, csak én mandula helyett ugyanannyi erdei mogyorót tettem bele. Nagyon finom volt, már másodszorra készítettem,  köszönet a receptért! 








Mogyorós-meggyes torta

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé, 7 tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, 8 dkg liszt, 20 dkg darált mogyoró, 1,5 kk sütőpor, 1 üveg meggybefőtt (nálam 350 grammos), 1,5 tasak vanília ízű pudingpor, 3,5 dl tejszín.

Elkészítés:

15 dkg-ot az étcsokoládéból gőz fölött felolvasztunk, majd félretesszük hűlni. A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kihűlt olvasztott csokoládét. Felváltva beleforgatjuk óvatos mozdulatokkal, felváltva a sütőporos, mogyorós lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a tölteléket: a meggykompótot összekeverjük a pudingporral és sűrűre főzzük. A tejszínhabból kemény habot verünk, amibe belereszeljük a maradék csokoládét. Miután a torta kihűlt, kettévágjuk, rákenjük a meggyes tölteléket és a tejszínhab 2/3-át, amire ráborítjuk a felső lapot. A maradék tejszínhabbal bevonjuk a tortát és ízlés szerint díszítjük. 



Sajnos a szeletről nem sikerült jobb képet készíteni, de Ottis oldalán van egy, amelyik sokkal szemlélteti, hogy mennyire finom is ez a torta :) 



Az ünnepeltek (sajnos egyikük kimaradt).



2 megjegyzés:

  1. Szép lett, örülök, hogy tetszik a recept.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett ez a szép torta! De jó is lenne most egy szeletke!:-))

    VálaszTörlés