2012. július 21., szombat

Vaníliakrémes-ribizlis őzgerinc

Nálunk most érett be a ribizli és édesanya elkészítette az egyik kedvenc desszertem belőle. Ha ribizlire tesztek szert, mindenképp próbáljátok ki, nem bánjátok meg. A recept egy 2009-es Príma konyhából van.




Vaníliakrémes-ribizlis őzgerinc

Hozzávalók:

A tésztához: 4 tojás, 10 ek hideg víz, 5 ek cukor, 5 ek liszt, 2 ek porcukor.
A krémhez: 3 dl tej, kis fahéj, pár szem szegfűszeg, 3 tojássárgája, 1 cs vaníliás pudingpor, 4-5 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 dkg zselatinpor, 3 dl habtejszín, 35-40 dkg piros ribizli.
A tészta kenéséhez: 4-5 ek ribizlilekvár
Tetejére: porcukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját a vízzel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Beleszórjuk a lisztet is. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, végén beledolgozzuk a porcukrot is. A kemény habot a tojássárgás keverékbe dolgozzuk óvatosan, majd egy vajazott, lisztezett tepsiben 180 fokon 16-17 perc alatt készre sütjük. 
A krémhez 2 dl tejet a fahéjjal és a szegfűszeggel felforralunk. A tojássárgákat a kétféle cukorral, a pudingporral és a zselatinporral simára keverjük, majd a forró tejbe öntjük és sima krémmé főzzük. Miután langyosra hűlt, beleforgatjuk a tejszínt és a megtisztított, leszemezett ribizlit. 
A meghűlt tésztát akkorára vágjuk, hogy egy őzgerinc formát kibéleljünk vele és jusson egy akkora darab is, hogy a tetejét befedhessük. A tésztát, amivel kibéleltük az őzgerinc formát megkenjük felforrósított ribizlilekvárral. A krémet egyenletesen rásimítjuk, majd a másik piskótát ráborítjuk. Egy éjszakára a hűtőbe hagyjuk dermedni. Tálaláskor kiborítjuk, megszórjuk a tetejét porcukorral.



4 megjegyzés:

  1. fehér és fekete ribizlivel is lehet?

    VálaszTörlés
  2. Igen, úgy is biztos finom lesz és ha vegyesen készíti az ember, legalább még színesebb :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi :) Megrobalom :) feher meg fekete ribizlim van es a fehernek kicsitt kulönleges ize van, de biztos talal majd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az igazság, hogy fehér ribizlit még nem ettem, de majd írd meg, hogy milyen lett!:)

      Törlés