2011. december 21., szerda

Mézes-krémes szelet

Nagymamám nagyon sok süteményt készít, mivel mindenki szereti a családból, nem is tudom, hogy eddig miért nem került fel egy recept sem, de nem baj, ezután pótolom a hiányosságot :)



Mézes-krémes szelet

Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg méz, 10 dkg vaj, 1/2 dl tej, 16 dkg cukor, 1/2 citrom leve, 2 tojás, 60 dkg liszt, 1 kk szódabikarbóna, 1 tasak vaniliás cukor, 1 kk  fahéj, só, a krémhez és mázhoz: 1 tasak vaniliás pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaniliás cukor, 1/2 dl citromlé, 1/2 dl rum, 1 ek reszelt narancshéj, 15 dkg lekvár, 15 dkg étcsokoládé, 2 ek olaj.

A tésztához a mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk, majd langyosra hűtjük, beledolgozzuk a citromlével és a cukorral elkavart tojásokat. Elkeverjük a lisztben a szódabikarbónát, vaniliás cukrot, fahéjat, 1 csipet sót, hozzáadjuk a mézes keveréket, összedolgozzuk, fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát 4 részre osztjuk, 25x35 cm-es lapokat nyújtunk belőlük, egyenként 5-8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. 

A krémhez a pudingport és tejet sűrüre főzzük, rászórunk 1 ek porcukrot, hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral. A kihűlt pudinghoz keverjük a citromlét, a rumot, a reszelt narancshéjat, majd az egészet összedolgozzuk a vajas krémmel. A mázhoz a lekvárt felforrósítjuk, átpaszírozzuk.

Az első lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, aztán a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, rá a negyedik lap, a maradék lekvár. 20 percig szikkadni hagyjuk. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, a lapok tetejére öntjük, hagyjuk megdermedni. 1-2 napig, letakarva hagyjuk puhulni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése